Javasolt böngésző: Chrome

Praxisom a körzet területén lakók ellátására kötelezett. E kötelezettségem alapja az Önkormányzattal kötött ellátási szerződés, és az OEP-el kötött finanszírozási szerződés. Ez azt jelenti, hogy az utcajegyzékben található területen lakók ellátását nem utasíthatom vissza.
Területen kívüli beteg ellátását azonban csak rendkívüli esetben tudom vállalni. Ennek elsosőrban gyakorlati okai vannak, a távolság, az eltérő betegutak, stb.

A jó és eredményes orvos-páciens kapcsolatért mindkettőnknek tenni kell. Nekem elsősorban odafigyeléssel, a szakmai színvonal fenntartásával, türelemmel, megértéssel. Az alábbiakban ahhoz szeretnék segítséget nyújtani, hogy Ön is tudja, mit tehet az eredményes kapcsolatért.

Első látogatás (bejelentkezés)

Erre az alkalomra kérem, hozza el régebbi leleteit, zárójelentéseit. Gondolja át otthon, milyen komolyabb betegsége volt eddig életében: műtétek, sérülések, súlyosabb fertőzések (pl. májgyulladás, vesebetegség, stb.) (*.pdf) Célszerű összeírni ezeket, a vizsgálati helyzet izgalmában a memóriánk könnyen becsaphat.
A rendszeresen szedett gyógyszereket is érdemes összeírni, vagy dobozukat elhozni. Fontos tudnunk még az esetleges gyógyszerérzékenységről, egyéb allergiákról.
Átjelentkezés esetén érdemes megkeresni az előző orvos nevét, rendelőjének címét; így levélben át tudjuk kérni kartonját.

Ismételt látogatás (heveny betegség, akut panasz)

Ilyen esetben is célszerű összeírni a panaszokat, pár szavas emlékeztetot hozni, hogy biztosan ne maradjon homályban semmi. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a rendelőbe érve a panaszok enyhülnek vagy eltűnnek. Kérem, hogy a panaszokat, tüneteket mondják el először. Ezután következik a vizsgálat, majd javaslatot teszek a további lépésekre, vizsgálatokra, kezelésre. Ha más diagnózisra gondol - pl. interneten utánanézett panaszainak - ekkor említse meg.

Idült, krónikus betegség kontrollja
Ilyenkor is célszerű összeírni a kért gyógyszereket. Természetesen látom a korábban kiadott recepteket; de az előre összeírt listából tudom ellenőrizni, mit szed a páciensem valójában. Ez nagyon fontos lehet mostanában, amikor a patika minden hónapban más néven adja ki ugyanazt a hatóanyagot.
Ha otthon tudja mérni a vércukrot, vérnyomást, célszerű ezt egy füzetben rögzíteni és elhozni. Ha kérdés, új tünet, panasz merül fel, ezt is érdemes leírni.

Telefonálás
A fentiekhez hasonlóan, telefonálás előtt kérem, gyűjtsék össze kérdéseiket. A telefonálás a rendelés idejéből vesz el időt, betegtársaik érdekében kérem, csak indokolt, sügős esetben hívjanak. Előjegyzési időpontot csak a rendelés ideje alatt tudunk adni.

Táppénz
Táppénzre csak hozzánk bejelentkezett beteget tudunk fölvenni; máshova tartozó betegeket is ellátunk természetesen, de ilyenkor csak javaslatot adhatunk a táppénzbe vételre.
A táppénz igényt 24 órán belül jelezni kell felénk. Kórházi ellátás (bentfekvés) esetén a kórház igazolja a táppénzt; ezt az igazolást a zárójelentéssel együtt adják ki. Ha a munkaképtelenség ezután is fennáll, kérjük mielőbb jelezzék. Egy-két nap késést persze elbír a táppénzes napló; 10 napos késés esetén azonban csak hosszas utánjárással oldható meg, és csak indokolt esetben (például fekvőgipsz).
A táppénz betegség esetén járó társadalombiztosítási ellátás. Az egyébként méltánylandó indokok - festés, költözés szabadság hiánya, hozzátartozók betegsége stb - esetén sajnos nem jár. Ezért ezúton is kérem Önöket, érzelmi ráhatással ne próbáljanak rávenni csalásra, mert ennek büntetőjogi és anyagi következményei elsősorban engem fenyegetnek.

Igazolás
Hasonló a helyzet a különféle célokból kért igazolásokkal. Megtörtént ellátást, fennálló betegséget, állapotot igazolunk. Viszont ha az igazolás tartalma nem fedi a valóságot, hamis okiratról lenne szó, amit én hamisítottam; kérem, ilyet se kérjenek. Mivel gyakran bírósági ügyekről van szó, a bíróság vagy ügyészség általában be is kéri a betegellátásra vonatkozó dokumentumokat. Ezért minden általam kiállított igazolás valós tényeken alapszik, mást nem adtam és nem is fogok kiadni.A weboldal még nincs készen, arra törekedtem, hogy a legfontosabb információk megtalálhatóak legyenek. Időm és tehetségem függvényében fejlesztem tovább. Remélem, alapvető funkcióját addig is betölti. O.J.


xxx


(c) Medolin Kft. - 2013. -

   medolin.hu